Pages

Saturday, 18 February 2017

Trip Ke Korea 6D5N Hanya RM1850 Sahaja

[Winter trip korea with family 6H5M]

Totol loss RM1850 all included
(flight,apartment,transportation,makan and shopping)

Hye korang nah kekyah sediakan budget trip for winter untuk korea.. Btw ni trip ke 3 kekyah  ke korea.. Semua musim dah rasa kecuali musim bunga.. Maybe kali ke 4 pergi time musim bunga pulak la..

And untuk trip winter ni kekyah try buat trip ni paling budget kekyah utk korea.. Before ni total lose mesti more than 3k and above.. And sebab bawak parent so kekyah mmg buat trip free and relax..

Travel dengan parent tak sama mcm travel dengan kawan2 yer uoll.. Lagi2 bila travel ke negara yg fully guna public transport benda pertama korang kena consider bila bawak parent adalah tahap stamina dieorang..

Kat korea public transport dia naik turun tangga jenis yg tak hengat dunia.. I think bukan bawak parent je kena consider if bawak anak2 pon banyak benda kena consider kalau pergi time winter..  So sila download seoul maps and seoul subway utk senangkan kerja uoll.. Lagi bg download skali offline maps..

And bila musim sejuk sampi -9 darjah celcius gambar pon malas nak amik guna phone sbb nya sejuk giler.. Mls nyaaaa nak bukak glove 😂😂

Okey satu lagi trip ni jadi sangat jimat sebab banyak masak kat rumah and bawak bekal.. Hari2 terakhir je baru kitaorg gedik banyak giler spend kat street food..

Tiket flight rm670( beli setahun awal)
Apartment airbnb area gajwa rm233 per person

Itinerary dan budget
---------------------
Day 1 (kl- gajwa-hongdae)
- pukul 4 pagi check in flight pukul 7 pagi ke seoul by air asia
-pukul 2.40 petang time seoul arrived
-beli t money and ambil train dari airport ke gajwa( ada transfer train di digital media city)
-around pukul 6 petang check in airbnb
(Self service je uoll owner bg pin no rumah)
- pukul 7 petang gerak pergi ke hongdae jumpa kawan kekyah yana
- round area hongdae and dinner di kebab istanbul( hongdae ni kawasan student so barang dia banyak utk orang muda dan updated) and btw street food dekat sini lebih dr kat myeondong
- coffee time at coffee planet
-pukul 10 malam pulang ke apartment
Budget day 1
Topup t money 10,000
Jumpa yana hongdae area
Kebab istanbul 5,000
Coffee planet 5,200
Kuih telur 1,500
Total 21,700 won = RM 82.46 sen

Day 2( hanok village-dongdaemun-gjawang market-hongdae)
- pukul 6 bangun dan buat breakfast
- pukul 9 gerak naik train dr gajwa ke anguk untuk ke hanok village
- pukul 10 arrived area hanok village
(Area hanok village ni kena mendaki sikit)
-pukul 11 gerak ke dongdaemun station untuk jumpa jo-anna( sbb kekyah buat couchsurfing so kekyah pernaj host jo-anna ni time dia dtg malaysia)
-around 12 dekat dongdaemun and jo anna ajak lunch makan ikan panggang korea dekat dongdaeumun market..( btw worth la korg try makan ikan panggang ni dekat korea) yg ni jo-anna belanja
- after lunch jalan2 area dongdaemun
-pukul 2 gerak pergi gwanjang market utk shopping kain silk korea,kain cotton and cadar segala dengan hanbok utk anak buah
(Yg ni tempat fav mak kekyah) btw dekat sini running man selalu buat pengambaran
-Pukul 5 balik gajwa utk solat
-Pukul 7 keluar ke hongik station and jalan2 di area hongdae lagi

Budget day 2
Xylitol 1,000
Dongdaemun
Baju cotton korea 20,000( gwanjang market)
Lotion 1,000 (daiso hongdae)
Topup 5,000 t money( gajwa st )
Beli warmer 9,000 (stesen hongik uni)
Total 36,000 = RM 136.80

Day 3(nami island)
-pukul 6 bangun and buat breakfast and bekal utk ke nami island
-pukul 8.30 pagi gerak ke nami island and sampai around 11 pagi
-ambil teksi di stesen gapyeong dan pergi le terminal nami island
-beli tiket ferry and ke nami island
- pukul 12 dinner bekal di nami island
- spend almost 4 hour di nami island.. Nak singgah petit france tapi dah tak sempat..
-pukul 5 gerak balik ke gajwa
-around pukul 7 sampai dan rehat awal sbb esok nak pergi gerak awal ke yanpyong ski resort
Budget day 3
Nami island 8,000
Topup 10,000 t money ( gajwa st )
Teksi 7000/3
Ice cream 2,000
Banana uryu 1,300
Banana heyoo 1,500
Total 24,800 = RM 94.24 sen

Day 4(yanpyong-iteawon)
-bangun pukul 5 pagi dan sediakan bekal utk ke yanpyong ski resort
-pukul 6 gerak ke stesen gangbyeon utk ke terminal bus utk naik bus ke pyenchong
-around 7 beli tiket bus ke pyenchong
-naik bus pukul 8 ke pyenchong dan perjalanan mgambil masa 2 jam stgh
-pukul 11 sampai ke pyenchong dan ambil shuttle bus ke yanpyong ski resort
-actually kitaorang nak pergi snow festival tapi salah tempat pergi.. Hahaha hauk giler guide mcm kekyah ni..
-sampai ski resort amik gondola ke puncak and enjoy the view..
-around 3 petang amil shuttle bus ke terminal bus and 3.30 gerak pulang ke seol..
-arrived around 6 and ke iteawon utk dinner and melawat masjid for solat
-pukul 7 sampai iteawon solat then makan dekat zafran restaurant.. (Uoll if nak mkn mknn korea jgn pergi kedai india) kang rasa dia korea+india 😂😂
-pukul 9 pulang ke gajwa
Budget day 4
Bus round trip to pyenchong 29,000
Gondola round trip 15,000
Churos 3,000
Buah 10,000
Roti 6,000
Coffee 1,000
Total 66,000 = RM 250.80 sen

Day 5( nandaemun market- insadong-myeondong-jamsil-yang good)
-bangun pukul 6 ready breakfast and bekal
-pukul 9 gerak ke nandaemun market
(Shopping should be last day)
-pukul 12 ke insadong( actually nak pergi palace tapi parent dah tak larat nak jalan jejauh)
- pukul 3 ke myeongdong shopping masker muka and final shopping
-pukul 6 lebih ke jamsil utk ke hard rock cafe
-pukul 8 ke yang good korean bbq.. Yg ni korang kena try la jugak if dtg korea.. Kekyah tak letak dlm budget sbb ni yana belanja makan ioll..( syukur ada kawan baik hati belanja 😘😘 ) tp price utk satu hidangan dlm 20,000 won..
-pukul 11 pergi coffee bean
-pukul 12 sampi hotel and rest
Budget day 5
Buah 6,000
Kasut 40,000
Stokin 3,000
Coffee bean 12,000
Topup t money5,000
Street food 5,000
Sweet potato 3,000
Beg 20,000
Total 94,000 won = RM357.20 sen

Day 6(samseong-gajwa-airport)
-day 6ada hari paling kengkabut utk kekyah..
-malam day 4 stay hotel yana area samseong.. Dr samseong ke gajwa take almost 1 hour by train.. Kekyah tertinggal kan beg pulak kat hotel yana.. So terpaksa pergi hotel dia kemudian amik train ke airport..
-so day 6 almost 5 jam kekyah spend masa dlm train je uoll.. 😭😭 baru plan nak pergi daiso habis kan duit2 akhir..
-around pukul 2 sampai incheon airport
-fly back to malaysia pukul 3.55 petang
Budget day 6
Topup t money 5,000
Air botol 1,800
Total 6,800 = RM25.84 sen

Total RM946.27+RM670+RM233
Rm1850

4 tahun lepas 1,000 won baru 2.60 uoll.. Now dah rm3.80 utk 1,000won.. Agak menyedihkan la jugak duit malaysia ni hah.. Tapi kita still boleh travel ke korea as long boleh control kat bhgian shopping kot..

Kekyah mcm nak buat trip ke korea tapi kan kekyah tak tahan sejuk la uoll.. Lemak tepu tak function 😭😭

Haha.. Btw nak habak coway asal dari korea.. Rumah korang dah ada coway belum.. 😜😜

If nak pasang coway boleh la contact ioll..

Wednesday, 15 February 2017

Tips Mendapatkan Rahim & Faraj Yang Sihat

1. Mandi serum
Adallah mandi herba. Biasanya mandian ini dilakukan oleh wanita dalam pantang. Tapi bagi yang bukan dalam pantang pun digalakkan untuk buat.
Daun-daun yang terpilih akan dikutip dan direbus untuk dibuat mandian. Antara daunnya adalah:
– Daun pandan
– Daun limau purut
– Daun serai wangi
– Daun mengkudu
– Daun kunyit
– Halia
Selain bertujuan untuk buang angin khasiat dari rebusan daun tersebut mampu melancarkan perjalanan darah serta memberi khasiat pada kulit. Mandi serum paling mudah yang boleh dilakukan adalah dari bahan dapur anda sendiri iaitu halia, halba, kunyit dan pandan. Nak tau best atau tak cuba dan rasakannya sendiri. Ala-ala spa tradisional gitu.
2. Bertangas
Ni tak ramai juga yang amalkan. Mungkin merasakan aktiviti tangas ni agak leceh. Sebenarnya senang, wapkan saja faraj anda dengan wap dari bahan tangas selama 20-30min.
Tangas ada dua. Tangas kering dan tangas basah. Tangas basah sesuai bagi yang mengalami masalah faraj kering dan sesuai juga bagi wanita yang pre monopos. Caranya adalah dengan merebus herba tangas dan wap rebusan di halakan pada faraj.
Tangas kering. Perlu ada batu tungku. Herba tangas yang dihancurkan diletakkan di atas batu tungku yang telah dipanaskan lalu wap dari batu tungku itu perlu di halakan pada faraj.
Jangan tak tahu. Ini adalah amalan orang dulu-dulu untuk mendapatkan keadaan faraj yang bersifat ummphh. Segala mak nenek toksin akan keluar dari faraj kita melalui peluh yang keluar ketika proses bertangas.

Bahan paling mudah untuk tangas basah adalah sirih+manjakani. Tangas kering pula manjakani+kunyit+halia+ halba+perahan limau.
3. Rendaman faraj
Maksudnya faraj perlu direndam dalam air rebusan herba. Antara bahannya adalah garam bukit+sirih+ manjakani. Tunggu air tu suam. Jangan direndam pula faraj tu masa air tengah berasap. Rendaman faraj dan tangas ini sesuai bagi wanita yang inginkan kebebasan dari masalah keputihan serta boleh merawat masalah buasir. Untuk mendapatkan aset yang bagus digalakkan untuk melakukan kedua aktiviti ini.
4. Meruang
Bagi saya ini kalau tak buat memang menempah masalah. Umpama longkang yang tak dibersihkan. Akan tersumbat. Begitu jugalah keadaan dalam lubang faraj kita yang tak pernah meruang. Sisa air mani dan sisa haid/keputihan akan menempel di dinding faraj. Lama-lama timbullah lendir yang berbau dan menyebabkan kegatalan. Meruang ni adalah aktiviti membersihkan lubang faraj menggunakan jari telunjuk yang bersih dan berkuku tumpul.
Banyak kebaikkan dari meruang ni. Nak tahu rahim jatuh atau tak meruanglah. Nak tahu faraj grip atau tak meruanglah. Nak tahu dah boleh mandi wajib ke belum, meruang juga lah.
Rasa- rasa semua cara di atas perlukan pelaburan wang yang banyak atau tak? Ini sebenarnya adalah antara cara untuk mendapatkan keadaan faraj dan rahim yang sihat secara luaran. InsyaAllah.

Monday, 26 December 2016

7 TIPS NAK BELI TIKET FLIGHT MURAH.




1. Tempah Hari Selasa Dan Rabu
Selasa dan Rabu merupakan salah satu hari terbaik untuk korang beli tiket flight. majoriti syarikat penerbangan biasanya akan tetapkan sistem tempahan pada hari Selasa jam 7.00 malam. Ini dibuat kerana syarikat penerbangan tahu kebanyakan penumpang akan hanya ada masa tempah tiket pada hari minggu. Berdasakan statistik, memang terbukti kebanyakan kita hanya akan belek-belek harga tiket pada hari Jumaat, Sabtu atau Ahad.

2. Tempah Awal, Tetapi Jangan Terlalu Awal
Berdasarkan pengalaman, korang kena tempah tiket sekurang-kurangnya 21 hari lebih awal dari tarikh korang nak terbang. Kebanyakan syarikat penerbangan sudah tetapkan dalamsistem untuk mencapai seberapa banyak jualan tiket yang boleh. Jadi, di dalam sistem tersebut sudah ditetapkan kuota tertentu tiket-tiket penerbangan yang dijual pada harga yang sangat murah. Contohnya, dalam sistem ditetapkan penerbangan dari KuaLa Lumpur ke London, hanya 20 penumpang terawal akan dapat menempah tiket pada harga terendah. Sementara 200 penumpang seterusnya akan mendapat harga medium dan selebihnya lagi mungkin lebih mahal. Pendek kata, sistem syarikat penerbangan memang akan tetapkan harga tiket berdasarkan margin yang syarikat itu mahukan semasa mereka hendak terbang dari Kuala Lumpur ke London.

3. Hari Terbang Yang Sesuai
Cuba korang tempah tiket untuk terbang pada hari Selasa atau Rabu. Kebanyakan syarikat penerbangan memang akan tetapkan dua hari ini sebagai ‘hari kurang sibuk’ untuk sistem tempahan. Lapangan terbang juga selalunya kurang sibuk pada kedua-dua hari ini, berbanding Jumaat dan Ahad yang mana sistem tempahan dan lapangan terbang akan menjadi sangat sibuk.

4. Cari ‘Best Deal’ Untuk Penerbangan Antarabangsa
Kebanyakan syarikat penerbangan akan tawarkan ‘Best Deal’ kira-kira 11 hingga 12 minggu lebih awal untuk penerbangan antarabangsa. Jadi, korang kena rajin periksa harga tiket dalam tempoh ini.

5. Pilih Untuk Mendarat di Lapangan Terbang Kecil
Korang boleh cuba teknik ini, iaitu turun di lapangan terbang yang bukan ‘lapangan terbang utama’ bagi sesebuah destinasi itu. Contohnya, kalau korang nak ke London, biasanya ramai akan terus pilih untuk mendarat di Heathrow. Lepas ini, jangan turun di heathrow, sebaliknya korang cuba turun di lapangan terbang ‘kecil’ yang hampir dengan Heathrow seperti lapangan terbang di Manchester. kemudian, dari Manchester korang naik train ke London. Cuba cara ini. Mesti lagi murah!

6. Buang ‘Cookies’
Yang ini ramai yang tidak tahu. Sila buang cookies pada komputer riba, telefon pintar dan pc korang sekiranya korang dah melawat laman web penerbangan 30 hari sebelum itu. Sebab melalui cookies ini, sistem tempahan syarikat penerbangan akan andaikan yang korang sudah tengok laman web mereka berulang kali. Jadi, sistem tempahan akan tetapkan harga yang sama sahaja walaupun anda sudah masuk laman web itu berulang kali. Kadang-kadang, harga naik lagi ada! Jadi, korang amalkan tabiat padam cookies pada internet browser korang tu. Kalau tak tahu nak delete sila tanya Encik Google!

7. Bandingkan Harga
Jangan malas untuk google dan bandingkan harga tiket yang korang mahukan dekat laman-laman web yang lain. Jangan hanya tertumpu pada satu laman web sahaja. Korang akan terkejut sebab kadang-kadang akan jumpa ada harga tiket yang lagi murah daripada syarikat penerbangan yang sama. Berikut merupakan search engine yang aku kerap gunakan untuk travel:
  1.  Skyscanner
  2. CheapFlight
  3. Momondo
  4. Kayak
  5. Google Flight
  6. Ita Software

Semoga Bermanfaat.. Selamat mencuba..

Wednesday, 9 November 2016

Istilah Geran Tanah

Bukan sengaja tapi memang masih ramai lagi dari kalangan anak muda atau generasi baru yang masih tidak mengerti istilah-istilah yang biasa diguna pakai berkaitan dengan geran tanah. Saya sendiri pada mulanya agak keliru juga dengan istilah tapi sekarang tidak lagi. Maka saya gembira kalau dapat kongsikan pengetahuan asas ini kepada mereka yang masih tidak tahu.

Tentang Title Geran Tanah:

NT = Native Title
FR = Field Register
TL = Town Lease
CL = Country Lease
PL = Provisional Lease

Manakala beza diantara Freehold dan Leasehold adalah seperti di bawah:

Freehold / pegangan kekal
• Native Titles (N.T.)
• Field Registers (F.R.)

Leasehold / Pegangan pajakan
• Town Lease (T.L.)
• Country Lease (C.L.)
• Provisional Lease (P.L.)

Kalau tiba suatu hari nanti kita ada keinginan mahu membeli sebidang tanah  sekurang-kurangnya kita tidak rasa terlalu asing lagi dengan istilah-istilah ini. Tambah sikit-sikit pengetahuan, lama-lama jadi pandai.

tanah NT, istilah geran tanah, geran tanah, status tanah,


Sumber : Portal Jabatan Tanah Dan Ukur.

Friday, 4 November 2016

Cara Kiraan Dividen Pelaburan ASB dan Bonus ASB


Sebenarnya tak susah sangat, cuma ambil masa baca dan faham pengiraannya.

Merujuk kepada Sifu M.Ruzaini.H :
Credit to Blog Mohd Fairuz Ramli

Pengenalan ASB:-
Amanah saham bumiputra (ASB) telah dilancarkan pada tahun 1990 oleh mantan perdana menteri kita Dr mahathir.. ianya ditubuhkan sejajar hasrat kerajaan untuk meningkatkan pemilikan saham oleh bumiputra dan ianya adalah satu agenda dalam dasar ekonomi baru untuk meningkatkan taraf kehidupan rakyat bumiputra..

Sejarah Dividen Dan Bonus ASB
Jika diperhatikan kadar dividen sejak penubuhannya hingga sekarang.. kita boleh ambil kadar 7.5% sebagai benchmarking kita untuk kita guna sebagai rujukan untuk anggaran berapa Dividen yang kita akan perolehi pada tahun hadapan.


Kiraan Dividen Dan Bonus - Latihan Tekan Tubi.
Mula-mula kita cuba kira dividen.. Dividen ni dikira secara bulanan atas baki terendah bulanan..

Bercerita tentang baki terendah bulanan ni, korang tau tak apa benda ni? Korang wajib tahu tentang perkara ni.. Sebab kebanyakan dividen seperti tabung haji dikira atas baki terendah bulanan.. 

CONTOH:-
Januari 2014:- Baki dari bulan disember adalah RM1000.. Dan tiada duit masuk atau keluar… so baki terendah adalah RM1000..

Febuari 2014:- Baki dari bulan 1 adalah RM1000.. Tapi ada pengeluaran sebanyak RM400… so baki terendah adalah RM600..

March 2014:- Baki dari bulan Feb adalah RM600.. ada kemasukkan duit sebanyak RM1000.. maka baki bulan 3 adalah RM1600.. so disini baki terendah dalam bulan 3 adalah RM600 walaupun baki bulan 3 adalah RM1600..

Kes study yg aku bagi untuk ke tiga-tiga bulan ni adalah penjelasan mengenai baki terendah.. cuba korang buat kira-kira dengan jumlah-jumlah yang lain..


Contoh Kesalahan Pengiraan Dividen ASB adalah seperti yang Berikut.

Jika kita menyimpan sebanyak RM1000/month selama 12 bulan, dimana kita akan dapat simpan sebanyak RM12,000 pada penghujung tahun..

Jika dividen yang di umumkan adalah sebanyak 10%, berapakah jumlah dividen yang diperolehi?

Ramai yang membuat kiraan dividen untuk unit bernilai RM12,000 sebanyak RM1,200 dimana dividen yang diperolehi adalah 10% daripada RM12,000.

Adakah betul kita akan mendapat dividen RM1200?
Jawapannya SALAH..

nilai RM1,200 hanya akan kita perolehi jika kita simpan sebanyak RM12,000 bermula pada bulan pertama (Januari)Dan bukannya monthly saving sebanyak RM1000..

Dividen ASB dikira diatas baki minimum unit setiap bulan..
Oleh yang berkenaan, jika saving RM1000/month dan dividen yang diumumkan adalah sebanyak 10%.. maka pulangan sebenar yang kita peroleh adalah hanya 5% sahaja secara kasar iaitu sebanyak RM600 sahaja.. RM600 ini adalah kiraan kasar sahaja.. kiraan yang sebenar ditunjukkan dalam contoh2 di bawah.. :) 
———————————————————————


Pengiraan dividend ASB adalah berdasarkan pada setiap bulan keatas baki minimum dalam bulan itu. Apa yang ada perlu ada sebelum kita melakukan pengiraan ini adalah calculator dan sedikit ilmu matematik UPSR untuk mengira peratusan.

Disini saya sertakan 2 contoh case dimana

  1. Case 1:- Simpanan secara tetap sebanyak RM500/bulan
  2. Case 2:- Terdapat transaksi masuk dan keluar secara tidak konsisten pada bulan 2.
Note:- Kiraan bonus tidak ditunjukkan didalam kiraan dibawah.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Case 1:-

Simpan RM500/bulan – Mula January 2015 (27hb every month)
Dividen 7%


Kiraan dividen ASB adalah berdasarkan baki minimum setiap bulan.



div calculation

Merujuk jadual pengiraan diatas, anda tentu tertanya-tanya mengapa untuk bulan 1 tiada dividen diberikan, oleh kerana dividen dikira berdasarkan baki terendah kita dapat lihat pada awal bulan ASB kita adalah RMO dan kita hanya mula simpan duit didalam ASB sebanyak RM500 pada 27 januari.


So, diantara RM0 dengan RM500 manakah baki terendah untuk bulan januari. Jawapannya ialah RM0. Dan disebabkan itu, tiada dividen diberikan untuk bulan itu.

Pada akhir tahun, jumlah simpanan kita adalah sebanyak RM5500, kalau nak diikutkan, dividen yang sepatutnya kita akan dapat adalah sebanyak:-
RM5500 X 7% = RM385.00
Tapi kita hanya dapat RM192.50


so, disini dapat disimpulkan, jika menyimpan secara consisten selama 12 bulan, kita hanya akan mendapat lebih kurang 3.5% jer keuntungan..
————————————————————————————————————————


Case 2:-


Amar bekerja sebagai jurutera dia menetapkan untuk menyimpan sebanyak RM500 sebulan, tetapi pada bulan Februari dia telah membuat pengeluaran sebanyak RM500 dan menyimpan sebanyak RM1000 (2 kali saving), berapakah dividen yang akan amar perolehi untuk tahun 2015?

div 1
Jikalau dividen pada tahun 2015 diumumkan sebanyak 7%


Kita dapati pengeluaran berlaku pada bulan februari dan juga simpanan yang dibuat adalah sebanyak dua kali iaitu RM300 pada 2 februari dan RM700 pada akhir bulan.

Oleh kerana dividen dikira atas baki terendah pada setiap bulan. Kita dapati pada bulan februari baki terendah adalah sebanyak RM800 walaupun baki simpanan pada akhir bulan adalah sebanyak RM1300.

Kesimpulannya adalah, dividend pada bulan februari adalah diatas baki RM800 itu. Jadual dibawah menunjukkan summary baki untuk bulan Februari
div 2
Jikalau dividen pada tahun 2015 diumumkan sebanyak 7%, maka kiraan untuk dividen pada tahun 2015 untuk ASB amar adalah seperti jadual di bawah dimana Amar mendapat keuntungan dividen sebanyak RM226.33.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Contoh Kira Dividen ASB lagi


Macammana calculation untuk dividen, kiraannya seperti di bawah ini, ianya dikira atas baki terendah setiap bulan untuk 1 tahun itu
dividen
Seterusnya calculation untuk kira Bonus, ianya berdasarkan baki terendah setiap bulan untuk 120 bulan (10 tahun)
bonus


Ada 4 case sebagai contoh untuk perbandingan seperti jadual di bawah.

case1
kesimpulan case 1:-
Saving = RM100,000
Dividen diatas RM100,000 X 7.5% = RM7500.00

Tapi kiraan dalam jadual adalah sebanyak RM6875 sahaja kerana untuk bulan 1 tiada dividen di kira kerana baki minimum adalah RM0.
——————————————————————————————————————

case 2
Kesimpulan case 2:-
  1. Total Saving pada akhir tahun = RM6000.00
  2. Selalunya orang kira dividen macam ni = RM 6000 X 7.5% = RM450 (Kiraan yang SALAH)
  3. Sebenarnya Dividen yang dapat adalah sebanyak = RM206.25
  4. So kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 3.44% sahaja.
  5. So kalau simpan secara tetap kita akan kehilangan half dari keuntungan yang diumumkan oleh PNB
——————————————————————————————————————


case 3
Kesimpulan case 3:-
  1. Total saving pada akhir tahun = RM2250.00
  2. Selalunya orang kira Dividen macam ni = RM 2250 X 7.5% = RM168.75 (kiraan yang SALAH)
  3. Sebenarnya Dividen yang dapat adalah sebanyak = RM106.88
  4. So kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 4.75% sahaja dan bukannya 7.5%.
  5. Ini kerana dividen adalah dikira atas baki terendah setiap bulan.
  6. Sebagai contoh bulan 8 walaupun pada awal bulan di masukkan RM300 and jumlah simpananadalah sebanyak RM2200 pada bulan 8 itu, tapi baki minimum adalah rm1900 dan bukannya RM2200.. Ada Faham??
————————————————————————————————————————–

case 4
Kesimpulan case 4:-
  1. Total saving pada akhir tahun = RM1800.00
  2. Terdapat pengeluaran dan simpanan dilakukan sepanjang 12 bulan.
  3. Selalunya orang kira dividen macam ni = RM1800 X 7.5% = RM135 (Kiraan yang SALAH)
  4. Sebenarnya Dividen yang dapat adalah sebanyak = RM 81.88
  5. So kadar keuntungan yang sebenarnya hanya lah 4.75% sahaja dan bukannya 7.5%
  6. Ini kerana dividen adalah dikira atas baki terendah setiap bulan. and setiap pengeluaran akan merendahkan lagi baki asb pada setiap bulan.. Ada Clear??

 

Semoga bermanfaat kepada anda yang membacanya..
Follow My Facebook : Hanayori Purple
Atau Instagram : Fifie Hirano

 

Tuesday, 10 July 2012

Practical Time

Hmmm.... Rasanya dah lama tak update blog ni.... So hari ini gatal pula jari-jemari ni nak menaip entry baru dalam pos ni... Seperti yang anda semua tahu, blog ini pada suatu ketika dulu merupakan satu blog yang menceritakan mengenai produk-produk kesihatan. Namun sekarang blog ini telah dijadikan sebagai blog coretan perjalan hidupku.

So hari ini, entry yang saya tuliskan adalah mengenai hari-hari praktikal ini. Hari ini dah masuk minggu kedua saya menjalani latihan praktikal di Nusantara Languagu Center ini, dan selama itu juga saya tidak berpeluang pun menghadap laptop untuk menaip entry baru.. huhuu.. inilah kisahnya seorang yang terikat dengan masa. Tidak pernah saya impikan untuk bekerja di bawah seliaan orang lain dan terikat dengan masa pulak tu.. Maksudnya lepas ni kena kena kerja keras sikit la... Sebab taknak terikat bekerja dengan siapa-siapa maksudnya kena buat kerja sendiri..


Rasa-rasanya kerja apa yang boleh buat sendiri dan boleh dapat income lebih tinggi dari gaji seorang pekerja ye?? Hmmmm... berfikir sejenak kerja apakah itu...

Alamak.. nak siapkan kerja ofis ni pulak... so lain kali je saya sambung balik entry ini ye... Terima kasih kepada yang sudi membacanya... :)

Wednesday, 28 December 2011

Apple Stem Cell

Malus Domestica Tree
Apa itu sel stem epal??

Di Switzerland terdapat sejenis spesis pokok epal yang amat jarang ditemui yang digelar “Uttwiler Spatlauber”. Buah epal spesis ini sangat istemewa kerana ianya berupaya kekal segar selama empat bulan tanpa rosak atau mejejaskan kualitinya.

Buah epal ini mengandungi bahan anti oksidan yang tinggi manakala pohonnya pula amat ajaib kerana ia dengan sendirinya dapat memulihkan kerosakkan pada kulit, dahan dan buahnya secara semulajadi. Beberapa tahun lepas, sebuah syarikat penyelidikan bio-kimia dari switzerland, iaitu telah berjaya mencipta satu teknologi baru menghasilkan Sel Tumbuh-tumbuhan (PhytoCellTec Malus Domestica).
Teknologi PhytoCellTec Malus Domestica ini telah berjaya menghasilkan Sel Stem dari Epal yang boleh menggalakkan pertumbuhan sel kulit dan memperbaiki epidermis iaitu lapisan luar kulit. Ujian klinikal menunjukkan bahawa penggunaan 1% Sel Stem Epal akan dapat merangsang sel kulit untuk menghasilkan 80% sel stem.
Manakala ujian yang sama juga menunjukkan Sel Stem Epal dapat memperlahankan proses penuaan. Penggunaan krim pelembab, pencerah dan penegang yang mengandungi Sel Stem Epal dalam tempoh dua minggu akan dapat mengurangkan sehingga 8% kedutan serta garis halus pada bahagian mata.
Penggunaan selama 4 minggu pula akan mengurangkan kedutan dan garis halus pada bahagian tersebut sehingga 15%. Selain itu, kajian juga mendapati bahagian rambutnya yang dikumurkan Sel Stem Epal akan tumbuh semula selepas 18%.
"Sel stem epal berkesan menjadikan seseorang individu itu kembali merasai nikmat keremajaan dan menggalakkan pertumbuhan sel kulit dan membaiki epidermis iaitu lapisan luar kulit selain membentuk pigmen kulit". 
"Ia secara tidak lansung menyebabkan kulit kurang anjal dan tegang serta otot tisu pada kulit mengedut, sekaligus mempercepatkan proses penuaan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.  Di Switzerland rata-rata penduduknya mengamalkan memakan sejenis buah epal diberi nama "Uttwiler Spatlauber" yang membekalkan banyak khasiat kepada kesihatan. 
Buah epal Uttwiler Spatlauber ini sangat istimewa kerana ia berupaya kekal segar dalam tempoh 6 hingga 8 bulan walaupun tidak diletakkan di dalam peti sejuk. 

Produk Moisturizer daripada stem sel epal boleh digunakan oleh sesiapa sahaja samaada lelaki atau perempuan tanpa was-was.  Kebanyakan orang akan kehilangan sebanyak 30% fiber kolagen ketika mereka mencecah usia 40-an dimana ianya menyebabkan kedutan dan kulit mula mengendur.  Rousselot Hydrolysed Collegen dalam sel stem epal ini membantu mempertahankan dan meningkatkan fiber kolagen yang menjadikan kulit lembut, tegang dan sihat dari dalam. 


Epal memiliki khasiat tersendiri yang juga bertindak mencantikkan kulit, sekaligus mengatasi masalah penuaan.  Ia juga mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi dan berupaya menggalakkan pembentukan gigi, tulang, tisu bawah kulit dan rawan yang sihat.  Sel stem buah itu berkesan mengembalikan keremajaan kulit dan menggalakkan pertumbuhan sel premium kulit yang menjadi sumber utama untuk membaiki epidermis iaitu lapisan luar di samping menggalakkan pembentukan pigmen kulit.